Dyżurny temat na problemy z komputerem

Luźne rozmowy na różne tematy.
Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Dyżurny temat na problemy z komputerem

Post autor: WilK » 20 lis 2009, 4:17

Wydzielne z "Problem z podłączeniem gitary do komputera!".
darope pisze:właśnie bawiłem się kompem i gitarą u rodziców. Mają wbudowaną kartę AC 97 kompa z jednym rdzeniem i 6ms opóźnienia to nie problem- wartoś na moim kompie nie możliwa do osiągniecia! Może to wina sterów... ech ironia losu.

AC97 na 128 samplach... No proszę... Pogratulować, bo chyba w tę pojedynczą kartę wsadzili testowo DSP zwinięty z NASA
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Rlyeh » 20 lis 2009, 14:31

Wilku, to jest true story. Próbowałem przed chwilą zmusić GR4 do sensownego działania na Realteku HD, i ni cholery. Lag jak stąd do działu z Ogłoszeniami. A jak nie lag, to problem z dźwiękiem.
Zresztą jedyną wadą ALC 655 był, w przypadku mojej płyty głównej, koszmarny odstęp sygnału od szumu.
A że nowe nie znaczy lepsze w każdym calu, niech świadczy ten oto bzdurny przykład. Na Athlonie XP 1700+, 1024 MB pamięci trzyletni Windows XP ze wszystkimi możliwymi uaktualnieniami uruchamiał się w ciągu "trzech pasków". Z kolei obecnie, na sprzęcie trzykrotnie szybszym i dwukrotnie lepszym, trwa to od 9 do 12 "pasków", system ma ok. dwóch miesięcy. Głupie porównanie, ale to fakt.


----------

edit:
Zawsze możemy sprowadzić wszystko do poziomu "problem z softem".

Awatar użytkownika
proxy
Posty: 178
Rejestracja: 19 sie 2009, 13:43
Lokalizacja: Opole

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: proxy » 20 lis 2009, 14:54

Rlyeh pisze: Na Athlonie XP 1700+, 1024 MB pamięci trzyletni Windows XP ze wszystkimi możliwymi uaktualnieniami uruchamiał się w ciągu "trzech pasków". Z kolei obecnie, na sprzęcie trzykrotnie szybszym i dwukrotnie lepszym, trwa to od 9 do 12 "pasków", system ma ok. dwóch miesięcy. Głupie porównanie, ale to fakt.
Tak poza tematem, to akurat wskazuje na problem softu, nie hardware'u.
[url=http://www.userbars.com][img]http://img220.imageshack.us/img220/813/userbar770188.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 20 lis 2009, 19:21

Rlyeh pisze:Wilku, to jest true story. Próbowałem przed chwilą zmusić GR4 do sensownego działania na Realteku HD, i ni cholery. Lag jak stąd do działu z Ogłoszeniami. A jak nie lag, to problem z dźwiękiem.
Zresztą jedyną wadą ALC 655 był, w przypadku mojej płyty głównej, koszmarny odstęp sygnału od szumu.
A że nowe nie znaczy lepsze w każdym calu, niech świadczy ten oto bzdurny przykład. Na Athlonie XP 1700+, 1024 MB pamięci trzyletni Windows XP ze wszystkimi możliwymi uaktualnieniami uruchamiał się w ciągu "trzech pasków". Z kolei obecnie, na sprzęcie trzykrotnie szybszym i dwukrotnie lepszym, trwa to od 9 do 12 "pasków", system ma ok. dwóch miesięcy. Głupie porównanie, ale to fakt.
No wiem, sam pierwsze dźwięki nagrywałem na AC97. Ale będąc "wilkiem" w bajki jakoś nie wierzę :)
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

darope
Posty: 23
Rejestracja: 19 lis 2009, 10:54

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: darope » 20 lis 2009, 20:51

no cóz przykro mi że nie wierzysz... do tego AC 97 sam instalowalem kiedyś jakieś dziwne stery i myślę, że w wypadku realteka to też kwestia sterowników. Mówię szczerze i poważnie, nie ustawiłem go na 128 ale chyba 160 i hulał bez problemu. Slowo- zresztą kłamstwo nie rozwiązałoby moich problemów, a chwalić się nie mam czym, bo to i tak komputer starych:(. Pozdro!

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 20 lis 2009, 20:59

Nie mnie oceniać cudzy sprzęt. Swoje opinie wydaję odnośnie autopsyjnych doświadczeń.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Awatar użytkownika
proxy
Posty: 178
Rejestracja: 19 sie 2009, 13:43
Lokalizacja: Opole

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: proxy » 20 lis 2009, 22:41

Rlyeh pisze: edit:
Zawsze możemy sprowadzić wszystko do poziomu "problem z softem".
To nie tak. Nie jestem specem od Windy (większość czasu przesiedziałem na Linuksie), ale jeśli na nowszym i szybszym sprzęcie Twój system odpala się dłużej, a to są te same wersje, to jak na mój gust OS na szybszym sprzęcie powinien ładować się szybciej. Jeśli tak nie jest to na chłopski rozum albo to jest problem sterownika (inicjalizacja jakiegoś hardware'u) albo problem z usługą (np: DHCP - lubi robić problemy). Cały problem polega na tym, że oglądamy durne paseczki zamiast log z bootowania. Gdybyś widział co system robi podczas startu, bez problemu wyłowiłbyś co podsyfia. Pewnie jest jakiś sposób na to żeby to zobaczyć, ale to najlepiej gdyby jakiś forumowy kozak odpowiedział na to pytanie. Ja tam jestem zwykły użyszkodnik.
Rlyeh pisze:Wilku, to jest true story. Próbowałem przed chwilą zmusić GR4 do sensownego działania na Realteku HD, i ni cholery. Lag jak stąd do działu z Ogłoszeniami. A jak nie lag, to problem z dźwiękiem.
Mnie się przed chwilką udało odpalić GR4 na Realteku HD (lapek z Cel 2.0, 1.5GB RAM), tylko nie udało mi się zjechać poniżej 22 ms (512 samples@44100Hz), poniżej już nie wyrabia.
[url=http://www.userbars.com][img]http://img220.imageshack.us/img220/813/userbar770188.gif[/img][/url]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Rlyeh » 20 lis 2009, 23:15

XP znam dość dobrze nie tylko od strony paseczków. Specjalistą też nie jestem ale wiem, kiedy jest end user fail, kiedy sprzęt a kiedy soft, no i podstawa - wiem co się dzieje w "moim systemie". Szybkość ładowania się systemu podałem jako pierwszy lepszy przykład, zresztą odpowiednio oceniając jego wartość.

Awatar użytkownika
proxy
Posty: 178
Rejestracja: 19 sie 2009, 13:43
Lokalizacja: Opole

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: proxy » 20 lis 2009, 23:45

Czyli taka szybkość ładowania systemu jest dla Ciebie całkowicie akceptowalna i świadomie nie podejmujesz działań żeby tą sytuację zmienić, tak to mam rozumieć?
[url=http://www.userbars.com][img]http://img220.imageshack.us/img220/813/userbar770188.gif[/img][/url]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Rlyeh » 20 lis 2009, 23:56

Oczywiście, inaczej coś bym z tym robił. Nie widzę potrzeby, szczególnie że szybkość bootowania systemu jest mi szczerze obojętna.

Awatar użytkownika
proxy
Posty: 178
Rejestracja: 19 sie 2009, 13:43
Lokalizacja: Opole

Re: Dyżurny temat na problemy z komputerem

Post autor: proxy » 21 lis 2009, 0:32

Rozumiem w pełni, to znaczy jednak, że przykład który podałeś był chybiony :)
[url=http://www.userbars.com][img]http://img220.imageshack.us/img220/813/userbar770188.gif[/img][/url]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Dyżurny temat na problemy z komputerem

Post autor: Rlyeh » 21 lis 2009, 0:35

Napisałem o nim, że jest bzdurny i głupi. Chybiony? Biorąc pod uwagę rozważania o Realteku HD - nie.
Dobra, to było per analogiam, wyjaśnię. Mam starusieńki sprzęt i wszystko chodzi ok. Kupuję lepszy zakładając, że wszystko będzie na jeszcze wyższym poziomie, ceteris paribus. O to chodziło i tylko o to.

Awatar użytkownika
proxy
Posty: 178
Rejestracja: 19 sie 2009, 13:43
Lokalizacja: Opole

Re: Dyżurny temat na problemy z komputerem

Post autor: proxy » 21 lis 2009, 1:44

Rlyeh pisze: Dobra, to było per analogiam, wyjaśnię. Mam starusieńki sprzęt i wszystko chodzi ok. Kupuję lepszy zakładając, że wszystko będzie na jeszcze wyższym poziomie, ceteris paribus.
A że tak nie jest (bo system nie pracuje na tyle wydajnie, a powinien) potwierdza moją tezę o problemie oprogramowania, a nie sprzętu, który jest nowszy i technologicznie bardziej zaawansowany przez co lepszy.
[url=http://www.userbars.com][img]http://img220.imageshack.us/img220/813/userbar770188.gif[/img][/url]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Dyżurny temat na problemy z komputerem

Post autor: Rlyeh » 21 lis 2009, 1:50

Ale tu nikt (ja przynajmniej) nie kwestionuje Twojej tezy...

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Z: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: shemhamfor » 22 lis 2009, 14:51

UX2 odmawia bycia zainstalowanym.Pojawia się kreator instalacji i dostaję info że nie może ukończyć procesu.Po uruchomieniu POD Farma,okno się dwoi,tzn w oknie głównym mam tak jakby drugie okno,tylko że przesunięte o kilka centymetrów w bok.

ODPOWIEDZ