Schematy połączeń

Rozmowy dotyczące gitar elektrycznych.
ODPOWIEDZ
alvarro
Posty: 14
Rejestracja: 08 cze 2012, 23:53

Re: Schematy połączeń

Post autor: alvarro » 29 sie 2012, 9:37

Gdybym znalazł schemat to bym nie pisał :) michel51 - opisałeś fajnie tylko, w którym miejscu podpiąć przełącznik do rozłączenia cewek?

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 5086
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: Schematy połączeń

Post autor: michel51 » 29 sie 2012, 20:30

Cewek się nie rozłącza , zwiera się na masę , czyli brązowy i biały , na masę przez najprostszy wyłącznik .

Awatar użytkownika
woj74
Zasłużony
Posty: 9895
Rejestracja: 07 maja 2008, 14:44
Lokalizacja: Chorzów

Re: Schematy połączeń

Post autor: woj74 » 29 sie 2012, 21:02

Na masę lub na sygnał, w zależności którą cewkę chcemy wyłączyć.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]

alvarro
Posty: 14
Rejestracja: 08 cze 2012, 23:53

Re: Schematy połączeń

Post autor: alvarro » 30 sie 2012, 10:04

Doczytałem się przez ten czas tylko tyle, że powinien być podpięty pod masę. Czyli podsumowując:

Stosuję ten standardowy schemat:
http://www.seymourduncan.com/support/wi ... 1vol_1tone

i dodatkowo na masie podpinam przełącznik?
Czy nie wyłączę wtedy całego obwodu?

Znalazłem jeszcze takie schematy:

http://www.guitarelectronics.com/produc ... allel.html

http://www.guitarelectronics.com/produc ... -Coil.html

Awatar użytkownika
woj74
Zasłużony
Posty: 9895
Rejestracja: 07 maja 2008, 14:44
Lokalizacja: Chorzów

Re: Schematy połączeń

Post autor: woj74 » 30 sie 2012, 13:34

http://www.seymourduncan.com/support/wi ... tone_split skorzystaj z tego układu. Niezależnie czy rozłączenie będzie na push pullu czy na osobnym przełączniku to ma tak działać, że te dwa złączone kabelki z humbuckera ( w przypadku Schallera brazowy+ biały) w jednej pozycji przełącznika mają zwarcie do masy w drugiej nie.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]

alvarro
Posty: 14
Rejestracja: 08 cze 2012, 23:53

Re: Schematy połączeń

Post autor: alvarro » 30 sie 2012, 13:45

Teraz rozumiem, dziękuję za pomoc :)

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 5086
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: Schematy połączeń

Post autor: michel51 » 30 sie 2012, 20:38

To obejrzyj jeszcze to , piękne i proste rysunki ; www.smitspickups.com/coiltapping.htm , to chyba już całość wiedzy na temat ,,splitowania'' . Jak widać można zrobić że raz odłącza się jedną cewkę raz drugą , mały przełącznik a więcej możliwości .

alvarro
Posty: 14
Rejestracja: 08 cze 2012, 23:53

Re: Schematy połączeń

Post autor: alvarro » 10 wrz 2012, 11:00

W trakcie prac znalazłem jeszcze przydatną stronkę:

http://www.stewmac.com/freeinfo/Electro ... aller.html

Wrzucam, bo może się komuś przydać :)

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 5086
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: Schematy połączeń

Post autor: michel51 » 11 wrz 2012, 18:35

Też znalazłem , ładne , przejrzyste rysunki ; www.guitarwiring.blogspot.com .

Palesiak23
Posty: 209
Rejestracja: 12 sie 2012, 2:54

Re: Schematy połączeń

Post autor: Palesiak23 » 16 wrz 2012, 22:09

nie wiem czy tu to pasuje, ale wole tutaj pisać niż rodzić kolejny temat:
ma ktoś może schemat (najlepiej ideowy, montażowy od biedy może być) wzmacniacza Laney LX20? całe internety przewaliłem i nie ma, a jest mi dosyć potrzebny 8)
Washburn N1 --> ZOOM G2.1u --> Laney LX20

Hajtosek
Posty: 765
Rejestracja: 23 cze 2011, 19:07

Re: Schematy połączeń

Post autor: Hajtosek » 20 lis 2012, 21:12

Siemka,
nie chciałem zakładać nowego tematu, więc wepnę się tutaj. Zamierzam zrobić sobie i remont gitary i polutować elektronikę w ten sposób.

Moje pytania brzmią następująco:
- Jaki zadanie pełni tamten rezystor ? (domyślam się, że pełni rolę filtra jakiegoś)
- Jakich potów konkretnie użyć ? Markowych czy może jakichś tanich chińczyków ?
- Jakiego tego switcha użyć ? Też jakaś konkretna marka może ?
- Czy jeżeli ten rezystor jest filtrem dolnoprzepustowym to czy w dolnej pozycji mogę zrobić np. górnoprzepustowy ?
Bejsbol, podzik, lampka czego chcieć więcej.

AC/DC
Posty: 237
Rejestracja: 20 wrz 2011, 16:25

Re: Schematy połączeń

Post autor: AC/DC » 20 lis 2012, 21:44

Nie wydaje mi sie aby rezystor stosować jako filtr co innego kondensator , moim zdaniem zwiększa opór.
Potki stanowczo jakiś lepszych zdaje mi sie ze powyżej 20 zł będzie ok.

Hajtosek
Posty: 765
Rejestracja: 23 cze 2011, 19:07

Re: Schematy połączeń

Post autor: Hajtosek » 20 lis 2012, 21:46

Myślałem ogólnie, aby zrobić coś podobnego jak w Haggstromie Swede, że za pomocą tego switcha przełączam się między filtrami, a bypassem...
Bejsbol, podzik, lampka czego chcieć więcej.

pietrek2004
Doradca
Doradca
Posty: 2432
Rejestracja: 06 maja 2010, 15:01

Re: Schematy połączeń

Post autor: pietrek2004 » 21 lis 2012, 0:31

Hajtosku, za pomocą samego rezystora nie zrobisz filtra górno- czy dolnoprzepustowego. Ten rezystor zwiększa rezystancję potencjometru od strony masy, dając inne brzmienie ( jak w przypadku zmiany wartości potencjometru na wyższą wartość) dlatego, że potencjometr wraz z cewką przetwornika stanowi obwód rezonansowy, w którym zmiana wartości stałej jednego z elementów tego obwodu zmienia jego częstotliwość rezonansową.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Schematy połączeń

Post autor: Unguis » 21 lis 2012, 9:41

A co do filtrów no to najprościej (i najtaniej) możesz sobie zrobić np. filtry RC. Nie jest to może szczyt marzeń, no ale to filtr pasywny (nie wymagający zasilania). Ja u siebie w Yamaszce zamontowałem górnoprzepustowy. Coś to tam zmienia, ale jak dla mnie szału nie ma. Filtry wyglądają tak:

Obrazek

Częstotliwość graniczną filtru wyznaczasz ze wzoru fg = 1/2*PI*R*C . Kup kondensator, a następnie do niego dobierz sobie rezystor na odpowiednią częstotliwość (przekształcanie wzorów :) ). Mądrze też zrobić tak, że kupisz potencjometr (są takie małe do kupienia, nie pamiętam ich nazwy. Kosztują może 50gr) o rezystancji dwa razy większej. W tym momencie możesz sobie płynnie regulować częstotliwość graniczną, a w połowie zakresu będzie ta pierwotnie zamierzona.

ODPOWIEDZ