Schematy połączeń

Rozmowy dotyczące gitar elektrycznych.
Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 14 mar 2008, 13:22

scichol pisze:Ma ktos moze schemat pol. do washburna N1?
KLIK

Z tym że przełącznik jest mini, taki jak TUTAJ
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Papryk
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2008, 15:37

Post autor: Papryk » 14 mar 2008, 15:42

Proszę Państwa.

Mam takie pytanko: wymyśliłem sobie, co by w stracie (SSS) zrobić takie połączenie, żeby możliwy był wybór przystawek, tak jak w standardzie (N, N+M, M, M+B, B) i dodatkowo poszerzyć to o możliwość wyboru dwóch singli połączonych szeregowo. I tu właśnie zaczyna się problem, gdyż za cholerę nie mogę nic sensownego wymyśleć. Dodatkowo jeszcze kiepsko się znam na elektronice i tych wszystkich połączeniach.

Co tu dużo mówić, bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Avarcal
Posty: 153
Rejestracja: 11 lut 2008, 19:21
Lokalizacja: Lubasz
Kontakt:

Post autor: Avarcal » 14 mar 2008, 15:59

Nie znalazłem oddzielnego tematu, więc pisze tu :) poprawcie mnie jak w złym miejscu napisałem. Mam kabel do elektryka, który przerywał, przestał grać. Zaniosłem go do znajomego, przylutował końcówkę, bo sie oderwała, i dalej nie gra, jeśli moglibyście podać mi jak przylutować prawidłowo końcówkę do kabla, byłbym wdzięczny, a szkoda go wyrzucać ;) bo grał :D

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 14 mar 2008, 16:34

Avarcal pisze:Nie znalazłem oddzielnego tematu, więc pisze tu :) poprawcie mnie jak w złym miejscu napisałem. Mam kabel do elektryka, który przerywał, przestał grać. Zaniosłem go do znajomego, przylutował końcówkę, bo sie oderwała, i dalej nie gra, jeśli moglibyście podać mi jak przylutować prawidłowo końcówkę do kabla, byłbym wdzięczny, a szkoda go wyrzucać ;) bo grał :D
To może na początek, co to za układ przetworników, przełącznika i potencjometrów.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Papryk
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2008, 15:37

Post autor: Papryk » 14 mar 2008, 17:01

Myślałem nad standardowym stratem, czyli trzy single, 5-cio pozycyjny przełącznik, master vol i dwa tone. Plus to, co umożliwi polączenie szeregowe singli. Ja wiem, jakiś przełącznik?

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 14 mar 2008, 17:09

A wystarczy odrobina...

Zerknij na stronę SD :)
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Papryk
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2008, 15:37

Post autor: Papryk » 14 mar 2008, 17:21

Stokrotne dzięki. Przeglądałem różne połączenia, ale raczej nie sądziłem, że coś będzie na stronie SD.

Wydaje mi się, że coś mam. Tyle że, te single na schemacie mają trzy kable wyprowadzenia, co nie ukrywam, jest dla mnie zaskoczeniem.

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 14 mar 2008, 18:21

Życie składa się z zaskoczeń :)
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Papryk
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2008, 15:37

Post autor: Papryk » 14 mar 2008, 18:57

No fakt, racja. W ramach poszerzenia mojej wiedzy zapytam się w takim razie, jak się mają te trzy kable do zwykłych singli?

Awatar użytkownika
Avarcal
Posty: 153
Rejestracja: 11 lut 2008, 19:21
Lokalizacja: Lubasz
Kontakt:

Post autor: Avarcal » 14 mar 2008, 23:05

wilczywilk pisze:
Avarcal pisze:Nie znalazłem oddzielnego tematu, więc pisze tu :) poprawcie mnie jak w złym miejscu napisałem. Mam kabel do elektryka, który przerywał, przestał grać. Zaniosłem go do znajomego, przylutował końcówkę, bo sie oderwała, i dalej nie gra, jeśli moglibyście podać mi jak przylutować prawidłowo końcówkę do kabla, byłbym wdzięczny, a szkoda go wyrzucać ;) bo grał :D
To może na początek, co to za układ przetworników, przełącznika i potencjometrów.
Nie mam zielonego pojęcia... ale :) jest to "Rockwood by HOHNER LX90" ;) jestem zielony w elektrykach ;) tylko nie wiem czy sie zrozumieliśmy :) chodzi mi o zwykły kabel od gitary, do piecyka :D niestety, znajomy nie sie potknął i wyrwał kabel, zostawiając wtyczkę w gnieździe... kabel jack - jack ;) chyba standard z tego co wiem

RadO
Posty: 3252
Rejestracja: 19 wrz 2007, 14:59

Post autor: RadO » 14 mar 2008, 23:51

zczajaj czy końcówka jacka ci się nie kręci bo mógł się nit poluzować i ci nie łączy coś.
szukam dźwięków, jeszcze dużo pracy zanim je znajdę.

http://www.radomod.yoyo.pl

Awatar użytkownika
Avarcal
Posty: 153
Rejestracja: 11 lut 2008, 19:21
Lokalizacja: Lubasz
Kontakt:

Post autor: Avarcal » 15 mar 2008, 12:39

Obrazek
To jest zdjęcie tych końcówek, wszystko się trzyma, ale możliwe że coś jest źle połączone ;)

sunburst
Posty: 39
Rejestracja: 05 mar 2007, 10:19

Post autor: sunburst » 23 kwie 2008, 16:37

Może sie powtórzę, ale nie zauważyłem powyższego działu o schematach i założyłem nowy temat...

Zależy mi na schemacie, konkretnie interesuje mnie jak mam obejść układ aktywny mid boost (jak u claptona) i zamontować przełącznik active/passive być może ktoś z siedzących w temacie wie jak to zrobić. Czy w modelu Sambora (nie tym Mexico) po przełączeniu z active na passive tracimy możliwość kontroli głośności. chodzi o to, ze aktywny układ jest ok, ale czasem chciałoby się wrócić do pasywnego i tu tkwi szkopuł... Jak obejść MidBoost w E.C. Stratocaster bez wymontowywania preampu?

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 23 kwie 2008, 16:41

Z tego co widzę na stronie Fendera, w modelu claptonowskim można obejść układ aktywny. Potencjometr volume nie jest jego integralną częścią. Wątpliwość budzi tylko jego rezystancja. Zawsze jednak można zastosować podwójne potencjometry pasywny/aktywny. Nie wiem jak to będzie w przypadku RS model. Poszukam schematu i jeśli znajdę, to coś dopiszę.

Tamten wątek usunąłem.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

sunburst
Posty: 39
Rejestracja: 05 mar 2007, 10:19

Post autor: sunburst » 23 kwie 2008, 17:35

Dzięki... trochę grzebałem w tym temacie po necie... ciężko trafić na konkretne informacje. Właśnie tu problem z rezystancją potencjometru, problem którego obejść się nie da... bo prototyp claptona miał przełącznik active/pasive zamontowany pomiędzy potencjometrem od boostera, a przełącznikiem... rozłączający układ... tyle, ze wówczas nie działa volume i tu szkopuł. W gitarze sambory, tej starszej był przełącznik active/passive i tez był jakiś układ midboost, nie wiem czy to ten sam, bo nie mogę natrafić na schemat...

ODPOWIEDZ