Gitara i niedziałające efekty

Rozmowy dotyczące gitar elektrycznych.
ODPOWIEDZ
KamilP99
Posty: 2
Rejestracja: 02 gru 2020, 13:07

Gitara i niedziałające efekty

Post autor: KamilP99 » 02 gru 2020, 13:34

Dzień dobry, mam problem z moimi efektami, tj.: JOYO JF-01 Vintage Overdrive, JOYO JF-05 Classic Chorus. Używałem do nich zasilacza TATAREK 6WZS stabilizowany 9V 500mA, dodatkowo rozdzielacz WARWICK RCL30600 DC5. Początkowo oba te efekty działały bardzo dobrze, chwilę nie grałem na gitarze, efekty przeleżały w futerale, po tej przerwie dokupiłem kompresor Xvive Fzone V9 Lemon Squeezer, który to potrzebuje 18V zamiast 9V czego nie zauważyłem ze względu na brak elementarnej wiedzy :doh: , na początku wszystkie te 3 efekty grały, nastąpiła kolejna krótka przerwa od grania i w tej chwili żaden z efektów nie działa, po podłączeniu ich w kolejności Chorus->przester->kompresor i po włączeniu któregoś z nich ze wzmacniacza nie wydobywa się żaden dźwięk natomiast przy takim podłączeniu i graniu bez efektów słychać gitarę, więc sygnał przechodzi, dodatkowo powiem, że po włączeniu efektu świeci się dioda sygnalizująca jego działanie. Przeszukałem już trochę internetu lecz nie znalazłem nic co rozwiązało by problem lub dało jakiekolwiek wyjaśnienie tej sprawy, a muszę zaznaczyć, że wiedza w tym temacie u mnie znikoma. Na pewno nie popisałem się podłączeniem kompresora, lecz czym mogło to poskutkować? Spaliłem zasilacz? Czy może spaliłem wszystkie 3 efekty? Czy popaliłem wszystko? :? Proszę o odpowiedź bo nie mam już pomysłu co z tym zrobić, z góry dziękuję i pozdrawiam.

JaLang94
Posty: 6
Rejestracja: 29 lis 2020, 21:47

Re: Gitara i niedziałające efekty

Post autor: JaLang94 » 04 gru 2020, 22:52

Jakbyś spalił to by się diody nie świeciły 😀

JaLang94
Posty: 6
Rejestracja: 29 lis 2020, 21:47

Re: Gitara i niedziałające efekty

Post autor: JaLang94 » 04 gru 2020, 22:53

Masz tam włożone jakieś baterie w te efekty ?

KamilP99
Posty: 2
Rejestracja: 02 gru 2020, 13:07

Re: Gitara i niedziałające efekty

Post autor: KamilP99 » 22 gru 2020, 0:35

JaLang94 pisze:
04 gru 2020, 22:53
Masz tam włożone jakieś baterie w te efekty ?
W tej chwili nie, próbowałem też opcji z zasilaniem bateriami, ale ta sama historia, po włączeniu któregoś z nich wzmacniacz nie odzywa się

ODPOWIEDZ