Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Rozmowy dotyczące gitar elektrycznych.
naros9
Posty: 1
Rejestracja: 15 gru 2018, 20:11

Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: naros9 » 15 gru 2018, 20:21

Witam, wracam do grania po dłuższej przerwie i po kilku miesiącach kupiłem w końcu struny i zacząłem wymieniać je w moim Corcie X1. Wymieniałem pojedynczo czyli luzowałem jedną strune zdejmowałem i zakładałem nową naciągając ją tak jak zawsze. Po załozeniu wszystki strun zacząłem stroic gitarę i gdy wszystko już było ok zauważyłem że mostek bardzo uniósł się do góry. Nie znam się na regulacji mostkiem i szczerze mówiąc nie ma pojęcia dlaczego teraz jest tak mocno napręzony. Proszę o pomoc. Czy mam ręcznie wyregulować mostek? Jeśli tak, to jak? i dlaczego wgl tak się stało?

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 5109
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: michel51 » 16 gru 2018, 17:56

Normalne przy ruchomym mostku . Musisz dociągnąć sprężynami . Stało się bo struny nawet identyczne mają inny naciąg , stare a nowe nie mówiąc już o innej marce czy grubości .

Awatar użytkownika
Bartzabel
Posty: 4
Rejestracja: 15 lis 2018, 10:55
Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: Bartzabel » 27 sie 2019, 8:02

Czy podczas kolejnej zmiany strun na ten sam komplet, przy zablokowanym moście, ze stroju Drop D będę chciał przejść na Half step down to czy po zdjęciu blokady, będę musiał ingerować w naciąg sprężyn? Chodzi mi o blokadę na czas zmiany strun by ustawione sprężyny nie rozregulowały się, używam tekturowego opakowania po strunach jako blokada pod mostek na czas trwania procesu wymiany strun.

lvive
Posty: 2
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:47

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: lvive » 27 sie 2019, 12:48

siemka witam serdecznie

langust
Posty: 2
Rejestracja: 27 sie 2019, 14:19

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: langust » 27 sie 2019, 14:19

hejka witam serdecznie :)

plamaa
Posty: 1
Rejestracja: 28 sie 2019, 11:58

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: plamaa » 28 sie 2019, 11:59

super przydatny wątek

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 5109
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: michel51 » 28 sie 2019, 21:04

Używanie tektury przy zmianie strun ? A po co ? Zmieniaj struny po jednej , czyli zakładasz nową stroisz ją i następną . I tak do końca . Regulacji naciągu sprężyn nie ma się co bać . Nowy set nawet taki sam może zmienić pochylenie mostka . Trzeba ustawić mostek tak jak powinien być w tej gitarze , później sprawdzić wysokość strun , ustawić menzurę i już . W Fenderze mostek ustawiam ok.3mm. nad topem .
Niestety im gitara tańsza a więc i jej osprzęt mostki ruchome są ,,trudne'' w eksploatacji .

Derayes
Posty: 697
Rejestracja: 15 maja 2017, 11:31
Lokalizacja: Szwecja

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: Derayes » 29 sie 2019, 11:54

michel51 pisze:
28 sie 2019, 21:04
Używanie tektury przy zmianie strun ? A po co ? Zmieniaj struny po jednej , czyli zakładasz nową stroisz ją i następną . I tak do końca . Regulacji naciągu sprężyn nie ma się co bać . Nowy set nawet taki sam może zmienić pochylenie mostka . Trzeba ustawić mostek tak jak powinien być w tej gitarze , później sprawdzić wysokość strun , ustawić menzurę i już . W Fenderze mostek ustawiam ok.3mm. nad topem .
Niestety im gitara tańsza a więc i jej osprzęt mostki ruchome są ,,trudne'' w eksploatacji .
A po co?
A po to aby sie nie chrzanic z naciągiem sprężyn itd. Ty chcesz to się baw.

A tu masz poradę eksperta, ja mu wierzę!

https://www.youtube.com/watch?v=DlbEqWALNO0

alienek
Posty: 1
Rejestracja: 29 sie 2019, 12:21

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: alienek » 29 sie 2019, 12:22

siemka witam

mugol
Posty: 2
Rejestracja: 30 sie 2019, 13:16

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: mugol » 30 sie 2019, 13:18

siemka :) mega pomógł mi ten wątek

derdaa
Posty: 2
Rejestracja: 30 sie 2019, 14:49

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: derdaa » 30 sie 2019, 14:49

mnie także

banksy
Posty: 2
Rejestracja: 31 sie 2019, 9:27

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: banksy » 31 sie 2019, 9:27

siemka witam

hejos
Posty: 2
Rejestracja: 31 sie 2019, 11:20

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: hejos » 31 sie 2019, 11:21

przydatne forum

kuzgo
Posty: 2
Rejestracja: 31 sie 2019, 17:59

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: kuzgo » 31 sie 2019, 17:59

fajne :) serio

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 5109
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: Wymiana strun - problem z mostkiem Cort X1

Post autor: michel51 » 31 sie 2019, 18:27

A od ilu to lat zmieniam struny ? Na tym forum . Praktycznie za każdym razem na nowy set . Za każdym razem sprawdzam wys. mostka i menzurę . Za każdym razem . Nawet mi podkładanie czegokolwiek nie zaświtało bo nie ma kompletów strun o całkowicie identycznym naciągu . Lubię się pobawić ze strojeniem za każdym razem i innym to też polecam . Kto chce niech poczyta moje posty od 2008 roku . Obecnie mam w programie nowy secik strun opiszę a jakże . Któś cóś opisze ? Poza ogólnikami ?

ODPOWIEDZ