Układ elektryczny gitary

Rozmowy dotyczące gitar elektrycznych.
ODPOWIEDZ
Fenris_Yeager
Zasłużony
Posty: 1038
Rejestracja: 09 mar 2006, 14:36
Lokalizacja: Warszawa - From Out Of Nowhere

Układ elektryczny gitary

Post autor: Fenris_Yeager » 15 mar 2006, 13:16

Witam!

W związku z brakiem na forum działu poświęconego poradom lutniczym, postanowiłem napisać tutaj.

Jakiego rodzaju przewody, najlepiej zastosować do układu elektrycznego gitary :?:
Jakie parametry przewodu :?:

Wszystkie przeróbki w gitarze wykonuję samodzielnie,
więc jest to dla mnie cenna informacja.

Aktualnie układ potencjometrów mam połączony przewodami od ( :!: wolno się śmiać :!: ) starego zasilacza komputerowego ...
ich oporność wynosi 0,4 Ohma ( :twisted: wytrzymałość 80 stopni C, 300V :twisted: ).

Teoretycznie rezystancja przewodów powinna mieć wpływ na brzmienie, jednak czy w przypadku układu elektrycznego gitary nie jest to pomijalne ?

Jak dotąd niemam najmniejszych zastrzeżeń do brzmienia mojego Ibaneza :wink:

Pudzian
Posty: 652
Rejestracja: 20 mar 2006, 18:48
Lokalizacja: Kurwiepiardy dln.
Kontakt:

Re: Układ elektryczny gitary

Post autor: Pudzian » 11 kwie 2006, 20:42

Fenris_Yeager pisze:Witam!
( :twisted: wytrzymałość 80 stopni C, 300V :twisted: ).

Teoretycznie rezystancja przewodów powinna mieć wpływ na brzmienie, jednak czy w przypadku układu elektrycznego gitary nie jest to pomijalne ?

:wink:
W wypadku kiedy przewód ma 6 metrów,a nie w sumie 10 cm może to być problem,o czym niestety nie mają pojęcia mądrale kupujący kable za 20 pln lub ładnie wyglądające "Proele".
Jeśli wyekranowana została komora w, której znajdują się potencjometry i wszelkie inne elementy nie powinno być żadnych realnych problemów.

Fenris_Yeager
Zasłużony
Posty: 1038
Rejestracja: 09 mar 2006, 14:36
Lokalizacja: Warszawa - From Out Of Nowhere

Post autor: Fenris_Yeager » 12 kwie 2006, 19:47

Całość jest fabrycznie ekranowana tzn. mam na pokładzie aktywne EMG ... taka zaleta że układ jest już odpowiednio dobrany pod względem parametrów ( oporności potencjometrów itp. ) przez producenta.

Realnych problemów w działaniu nie odnotowałem ... chciałem jedynie zaspokoić swoją ciekawość :wink: gdyż oryginalna dokumentacja milczy na temat przewodów :wink:

Awatar użytkownika
BlackHawk
Posty: 51
Rejestracja: 05 mar 2006, 17:35
Lokalizacja: z Poznania
Kontakt:

Post autor: BlackHawk » 14 kwie 2006, 11:12

Tak a propos ekranowani to u poznańskiego lutnika (Roter) cena wynosi 40 złotych. Niby nie dużo ale obecnie zbieram do GNX3000 i każdy grosz się liczy więc mam pytanie czy jest jakiś domowy sposób chociaż tymczasowy aby wekranować elektronikę w gitarze??? Jeżeli jest to głupie pytanie to z góry sorry.
[url=http://zasciana.prv.pl][img]http://img503.imageshack.us/img503/7571/bannersygna7xn.jpg[/img][/url]
[url=http://stoptokiohotel.prv.pl][img]http://www.stoptokiohotel.prv.pl/fotki/th.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Pan Hilary
Posty: 444
Rejestracja: 15 mar 2006, 14:30
Lokalizacja: zza twoich pleców
Kontakt:

Post autor: Pan Hilary » 14 kwie 2006, 11:21

BlackHawk pisze:Tak a propos ekranowani to u poznańskiego lutnika (Roter) cena wynosi 40 złotych. Niby nie dużo ale obecnie zbieram do GNX3000 i każdy grosz się liczy więc mam pytanie czy jest jakiś domowy sposób chociaż tymczasowy aby wekranować elektronikę w gitarze??? Jeżeli jest to głupie pytanie to z góry sorry.
Wykładasz całą komorę na elektronikę grubą folią przewodzącą, aluminiową bądź najlepiej mosiężną. Zwykła domowa aluminiowa do pakowania żywności średnio się nadaje.
Folią musisz wyłożyć na tyle dokładnie, by przylegała ściśle do ścianek komory, a najważniejsze jest to, by połączyć ją z masą układu: najlepiej do obudowy któregoś z potencjometrów lub gniazda jack. Upewnij się, że mostek gitary też jest połączony z masą.

Awatar użytkownika
BlackHawk
Posty: 51
Rejestracja: 05 mar 2006, 17:35
Lokalizacja: z Poznania
Kontakt:

Post autor: BlackHawk » 14 kwie 2006, 11:27

Wilekie dzięki.
[url=http://zasciana.prv.pl][img]http://img503.imageshack.us/img503/7571/bannersygna7xn.jpg[/img][/url]
[url=http://stoptokiohotel.prv.pl][img]http://www.stoptokiohotel.prv.pl/fotki/th.png[/img][/url]

Fenris_Yeager
Zasłużony
Posty: 1038
Rejestracja: 09 mar 2006, 14:36
Lokalizacja: Warszawa - From Out Of Nowhere

Post autor: Fenris_Yeager » 14 kwie 2006, 13:47

O ile się nie mylę ... folią trzeba też pokryć, wewnętrzną stronę klapy zamykającej komorę gitary :?

Awatar użytkownika
Pan Hilary
Posty: 444
Rejestracja: 15 mar 2006, 14:30
Lokalizacja: zza twoich pleców
Kontakt:

Post autor: Pan Hilary » 15 kwie 2006, 15:04

Można to zrobić, ale niekoniecznie. Jesli jednak ktoś się zdecyduje na to, to należy tak wyprowadzić element styku na krawędź komory, by po zamknięciu klapki wszystko stanowiło jeden zamknięty układ ekranujący.

ODPOWIEDZ