| Autor |
Wiadomość |
|
zxcvbnmasdqwe
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 24 Lut 2010 17:59 |
|
Dołączenie: 27 Cze 2006 09:44 Posty: 3459 Miejscowość: Lublinowo
|
gama c dur i skala jońska... musisz sprawdzić jakie dźwięki tworzą daną skalę/gamę i zobaczyć. btw: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gamato było bardzo łatwe do znalezienia.... 
_________________ "MINA !!! Zabrała mój wzrok, zabrała moje przemówienie, zabrała moje słyszenie,zabrała moje ramiona,zabrała moje nogi, zabrała moją duszę" "to nie ty wybierasz subkulturę - to ona wybiera ciebie"
|
|
| Góra |
|
 |
|
Fear The Night
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 24 Lut 2010 23:54 |
|
Dołączenie: 24 Sty 2009 00:04 Posty: 503 Miejscowość: Krzeszowice
|
Tylko właśnie w tym problem, że z teorią muzyki u mnie bardzo kiepsko... W sumie to tylko znam mniej więcej ułożenie dźwięków na gryfie i parę gam, skal w ogóle. Będę musiał to nadrobić.  Ale okej, załapałem już mniej więcej, o co chodzi z gamą i skalą.
|
|
| Góra |
|
 |
|
zxcvbnmasdqwe
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 25 Lut 2010 01:14 |
|
|
myślę że warto poszperać w internecie/bibliotece ew księgarni muzycznej - zwykły, najprostszy podręcznik do teorii muzyki i masz zajęcie na pół roku  Przy odrobinie kreatywności możesz wykombinować takie ćwiczenia że wszystkie petruccia i vaie się chowają. No i przy okazji łatwiej ogarnąć te dźwięki przy pomocy których zamierzasz coś zrobić.
_________________ "MINA !!! Zabrała mój wzrok, zabrała moje przemówienie, zabrała moje słyszenie,zabrała moje ramiona,zabrała moje nogi, zabrała moją duszę" "to nie ty wybierasz subkulturę - to ona wybiera ciebie"
|
|
| Góra |
|
 |
|
GrzeslaV96
|
Temat postu: Czemu to nie wychodzi? Wysłany: 08 Mar 2010 21:41 |
|
Dołączenie: 16 Lut 2010 00:05 Posty: 43
|
Witam. Problem polega na tym, że wykułem całą pentatonikę g-moll, chcę poimprowizować. Tak więc nagrywam sobie podkład (rzecz jasna w pentatonice g-moll) i pogrywam do niego, ale brzmi to okropnie.  Na pewno nie jest to za sprawą brzmienia. Może po prostu nie umiem grać? ;O Proszę Was bardzo o pomoc.
|
|
| Góra |
|
 |
|
zxcvbnmasdqwe
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 09 Mar 2010 08:50 |
|
|
ale określ co konkretnie robisz - jaki podkład, jakich dźwięków używasz, co robisz że solo uważasz za takie słabe. Najlepiej nagraj coś i udostęp. jest kilka sposobów na urozmaicenie solówek do danego podkładu, tzw. środki artykulacyjne 1 nie musisz cały czas bez przerwy łoić pentatoniki Gmoll z góry na dół 150 bpm. Czasem odpowiednie napięcie może być zbudowane przez odpowiednio zastosowaną pauzę 2 nie musisz też grać cały czas na sąsiadujących strunach - poćwicz i sprawdź jak może brzmieć taki string skipping 3 zamiast kostkować cały czas - możesz podziałać coś z legato 4 tu i ówdzie warto wpleść slide 5 nie musisz tak ściśle stosować się do ram dźwięków z danej tonacji - nadaj temu co grasz indywidualnego charakteru  6 MUSISZ grać równo - ćwicz z perkusją albo metronomem. 7 poszukaj sobie w necie info na temat jak grać solówki, ogrywać dane skale. 8 ćwicz więcej 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Little Gi
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 09 Mar 2010 15:01 |
|
Dołączenie: 12 Gru 2007 03:24 Posty: 175 Miejscowość: Zielona Góra, Poznań
|
Do GrzesiaV96 Porady forumowicza zxcv... są jak najbardziej trafione. Pozwolę sobie dodać parę słów. Jeśli już masz pokład w tonacji, w której dobrze się czujesz (znasz dźwięki, które są dla niej odpowiednie - np. ze skali pentatonicznej molowej), a grane solo Ciebie nie satysfakcjonuje i chcesz uzyskać "coś" innego, spróbuj odpowiedzieć na nast pytania: 1. Co to jest to "coś" innego? Do czego zmierzasz? co chcesz uzyskać? ..Pytajac inaczej: "co to jest to coś, co słyszysz, co chcesz zagrać? Odpowiadając na nie: - włącz sobie blues'a - takiego z solwką, o charakterze zbliżonym do tego - ktore gra Tobie w sercu. Wsłuchaj się w nią. Zastanów, czego, jakich elementow w Twojej grze brakuje - aby uzyskać taki charakter. Moze spróbuj zagrać ten fragment, który się Tobie najbardziej podoba i przetransponować do tonacji g-mol? 2. Potraktuj podkłąd jako uprzyjemnienie "ćwiczenia" skali pentatonicznej. Graj przez 1 tydzien tylko po 1 pozycji, następny - drugiej..aż do piątej. Jak graj? - po kolei dźwiękami, potem - co drugi dźwięk, co drugą strunę, wszerz, wzdłuż gryfu (horyzontalnie, wertykalnie), w różnych podzialach rytmicznych, dodaj hammer on, pull of, podciąg, wibrato, glissando... Na pewno coś się z tego "urodzi". Jednak trzymaj się konsekwentnie tylko tych dzwieków, ktore są w danej pozycji skali. Każdy wariant ćwicz najpiewr osobno. Później mieszaj artykulację, łącz pozycje. 3. W tym momencie pentatonikę w Gmol masz "w palcach". Zapomnij więc o skali !!!! włącz podkład i spróbuj zanucić, usłyszeć - to co chcesz zagrać przed zagraniem. Ułóż sobie melodię w głowie - NIE GRAJĄC WCZESNIEJ NA GITARZE! Zaśpiewaj sobie melodię do podkładu. Nawet parę dzwięków - a potem wyłąca podkład, zaśpiewaj tę melodię jeszcze raz i znajdź na gryfie dźwieki które śpiewasz, nucisz..czy po prostu słyszysz wewnątrz. Zapomnij o skali. Zagraj melodię. Gdy już się Tobie to uda - wlącz podkład. Zagraj z podkładem. idę o zakład, że dźwięki które zagrasz w ten sposób będą składowymi pentatoniki. Jeśli się pojawi jakiś z poza - jeśli pasuje odnotuj sobie to w jakiś sposób. Np..ten dźwięk pasuje mi do gmol.jest poza skala pentatoniczną. Z czasem , gdy bedziesz poznawał inne skale - okaże się , że ten dźwięk jest właściwy. Dlaczego taka droga? Myslenie "skalowe" czasem ogranicza czy moze lepiej napisac "przysłania" nasze ucho i serce - a przecież to jest ważne w bluesie i nie tylko bluesie - emocje i granie tego - coczujemy i słyszymy. Oczywiście skale dają pewien szkic, mapę - po której możesz się poruszać w danej tonacji. Ale jak to an mapie bywa..dróg do tego samego celu jest bardzo wiele... Pentatonikę g-mol już znasz. Zapomnij teraz o niej. Wsłuchaj sie w podkład i zagraj melodię pod ten podkład. Ułóż melodię i zagraj ją. Wyłącz cyferki w tabulaturze i figurki penatonik. To juz widzisz na gryfie i masz w palcach. Skup sie na muyzce i tym, co chesz usłyszec, gdy zagrasz. POWODZENIA. W razie czego, służę pomocą. Kasia Maliszewska ps. moze wyślij krótką próbkę swojego podkładu i sola. z pewnością pomoc będzie bardziej trafiona wówczas, gdy można bedzie usłyszeć, dlaczego twoim zdaniem "brzmi okropnie". Może nie jet tak jak piszesz.. a wystarczy tylko coś dodać, odjąć lub zmienić? 
_________________ Nauka jak i Muzyka
niech nie dzieli - a łaczy
ludzi z pasją, jak i bez niej
gdy pytają - nie błądzą
|
|
| Góra |
|
 |
|
GrzeslaV96
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 10 Mar 2010 01:27 |
|
Dołączenie: 16 Lut 2010 00:05 Posty: 43
|
Próbkę dałbym, ale: 1. Nie mam za bardzo jak nagrać 2. Połowa forumowiczów by mnie wyśmiała Popróbuję, poćwiczę, poczytam. Mam nadzieję, że mi zacznie coś wychodzić. Ale tu mam jeszcze jeden problem, jak gram to się wsłuchuję w to co gram i podkładu prawie nie słyszę.  I tak w ogóle to dzięki za rady. ;] Pozdrawiam.
|
|
| Góra |
|
 |
|
zxcvbnmasdqwe
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 10 Mar 2010 09:14 |
|
|
ad 2 - taa, jasne, bo tu wszyscy to Malmsteeny, Vaie, Satrianie. Ja nawet kiedyś grałem w dream theater, ale odszedłem bo byli dla mnie za ciency. Kolego jak byś nagrał i powiedział konkretnie co Ci nie pasuje, moglibyśmy łatwiej Ci coś pokazać, doradzić itp. Grasz na elektrycznej ? Skoro masz podkład to sądzę że raczej nie na kasecie albo szpuli  tylko na kompie/płycie/mp3. Zatem spokojnie możesz go pokazać - może inni skorzystają ?
|
|
| Góra |
|
 |
|
Little Gi
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 11 Mar 2010 01:04 |
|
Dołączenie: 12 Gru 2007 03:24 Posty: 175 Miejscowość: Zielona Góra, Poznań
|
Cytuj: jak gram to się wsłuchuję w to co gram i podkładu prawie nie słyszę. 1. Posłchaj podkładu nie grajac na gitarze 2. Posłuchaj ponownie - parokrotnie układajac meldię w głowie, zaspiewaj ją. Nie graj jej, nie szukaj na gryfie. Naucz sie jej swoim głosem - w jakikolwiek sposób. 3. Wyłącz podkład, zaśpiewaj to samo bez podkładu 4. zagraj (znajdz ze słuchu) na gitarze bez podkładu to co śpiewasz.. gdy znajdziesz.. 5. zagraj to z podkładem. Cwiczenie rozwija słuch, nie ogranicza szukania "sola" bezwiednie po skali, buduje (kształtuje) Twoj sposob artykulacji dźwieku i dobierania ich. Skala staje się pomocą a nie przewodniiem "jak zagrać solo". To podejście tez wyeliminuje problem, który zacytowałam na poczatku. Najpierw posłuchaj, potem naucz się melodię zaśpiewać (zanucić), wyłącz podkład i znajdź tę melodię sam na sam z gitarą - tę która wymyśliłes. I nie zrażaj się, gdy an początku nie wyjdzie. Nie bój się tez swojego głosu. On bardzo pomaga - gdyż nie ograniczasz go figurami skal... Jeśli posiadasz ten podkład w mp3, przeslij do mnie. Dogram Tobie przy okazji przerwy parę prostych zagrywek, baaaaaaaaardzo prostych. odesle, sprobujesz znaleźć je na słuch... i dolozyc swoja artykulacje. Tak mogę pomoc. Graj jak najwiecej ze słuchu (nie z tabów, nut czy figur skal). Kopiuj na słuch fragmenty melodii, które sie Tobie podobają. To bardzo,ale to bardzo pomoże. I zmieni też odejście do skal..z czasem. POWODZENIA. Moja skrzynka jest na forum. Śmiać się na pewno nie będę. Trzeba sobie pomagać - a nie kłody pod nogi stawiac  )) Powodzenia. KM
_________________ Nauka jak i Muzyka
niech nie dzieli - a łaczy
ludzi z pasją, jak i bez niej
gdy pytają - nie błądzą
|
|
| Góra |
|
 |
|
warlock
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 15 Mar 2010 18:37 |
|
Dołączenie: 21 Cze 2009 17:49 Posty: 102
|
Jeśli ktoś chce wiedzieć co to znaczy naprawdę grać ze słuchu i faktycznie SŁYSZEĆ i rozumieć to co inni grają - polecam zobaczyć ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=DXk--eL5-kQ - tylko Bruce znał ten utwór, reszta to czysta improwizacja i umiejętność słuchania tego co inni grają. Mówiąc szczerze to co oni tutaj zrobili mnie przerasta, po prostu kosmos  Gallagher pokazał klasę
_________________ Ibanez Prestige RG2570 + Artec SE-PEQ (parametric EQ) + Artec SE-ADL (analog delay) + Laboga Rad 3 gitarzysta od stycznia 2008
|
|
| Góra |
|
 |
|
brat
|
Temat postu: skale Wysłany: 18 Mar 2010 15:08 |
|
Dołączenie: 18 Sty 2010 16:55 Posty: 9
|
|
Witam
Znacie może adresy jakichś stron ze skalami ale nie na tabach tylko zapisanych nutami i opisanym palcowaniem. Nie chciałbym popełniać błędów na samym początku dlatego ważne by było prawidłowe granie gam. Jeżeli znacie adresy albo jakiś książki opisujące to zagadnienie to będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam
|
|
| Góra |
|
 |
|
zxcvbnmasdqwe
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 19 Mar 2010 00:07 |
|
|
idź do księgarni muzycznej i poproś o jakąkolwiek książkę do teorii muzyki. A opalcowanie ? Jedno opracowanie pokaże Ci tak, inne śmak - jeden opracowywacz ma długie palce inny - nie. Ja np. preferuję zaczynać kostkowanie od góry a co jakiś czas gram palcami. Tak w sumie nie pokazuje żadne opracowanie http://www.all-guitar-chords.com/tutaj znajdziesz sobie pozycje dźwięków na gryfie i wszystkie skale i gamy - spróbuj sam wykombinować jak opalcować dane gamy. Nuty i oznaczenia jak czytać nuty - z łatwością znajdziesz w internecie. Ta strona którą podałem pomoże Ci zrozumieć jak układać sobie pewne przebiegi żeby np. grać gamy w jednej bądź kilku pozycjach. Polecam poćwiczyć. Nie ma sensu żebyś szukał stron które prowadzą idealnie za rączkę, bo: a) lepiej żebyś grał jak TOBIE wygodnie, a nie komuśtam, kogo nawet nie widzisz  b) to naprawdę fajnie motywuje jak uda Ci się coś zrobić/wykombinować samemu.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Procesja
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 21 Mar 2010 17:54 |
|
Dołączenie: 15 Lut 2010 22:15 Posty: 8
|
A ja mam pytanie z innej beczki odnośnie skali blusowej, jeśli np. jest powiedziane iż ta skala jest w A-dur, to znaczy że w gamie A-dur (czyli dźwięki a, h, cis, d, e, fis, gis), pentatonice A-dur (a, h, cis, e, fis) skalę blusową A-dur (a, c, d, dis, e, fis) czy może po prostu triadę harmoniczną A-dur (akordy A, D, E)? A może źle kombinuję? Prosiłbym o wskazówki  .
|
|
| Góra |
|
 |
|
Paweł
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 22 Mar 2010 11:53 |
|
Dołączenie: 08 Cze 2006 16:36 Posty: 1787 Miejscowość: Warszawa
|
|
Skala bluesowa A-dur to skala bluesowa A-dur, sam ją wymieniłeś (a, c, d, dis, e, fis)
_________________ Teksty pisane na czerwono są wypowiedzią moderatora
Richard Wright 1943-2008
Nobody knows where you are How near or how far...
|
|
| Góra |
|
 |
|
Małpa Bez Ambicji
|
Temat postu: Re: Skale Wysłany: 06 Kwi 2010 20:13 |
|
Dołączenie: 26 Kwi 2008 14:53 Posty: 40 Miejscowość: Dżungla =(
|
|
Mam pytanie odnośnie skal pentatonicznych. Jak to sie ma do sekcji rytminczej, czyli jak wiedzieć jakie akordy wchodzą w daną skalę ? Bo wszędze uczą tylko jak grać w nich solówki, a o akordach nic.
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|