Kup Magazyn Gitarzysta

Sprawdź punkty i wymień na nagrody

Laptop, karta dźwiękowa i gitara

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.

Laptop, karta dźwiękowa i gitara

Postautor: panprzemyslaw » 20 lut 2009, 17:31

Cześć!

Już niedługo za ciężko uzbierane pieniądze kupuję sobie laptopa. Bardzo chciałbym podpiąć doń gitarkę, pobawić się guitar rig, ponagrywać.

Mam jednak kilka wątpliwości:
czy dostanę słuszną zewnętrzną kartę dzwiękową (w rozsądnej cenie) przez którą po podpięciu gitary nie będzie żadnych opóźnień?
i czy jakość dzwięku będzie na przyzwoitym poziomie?
ile by to kosztowało?

panprzemyslaw
 
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2008, 20:59

Postautor: NiecnyKsiaze » 20 lut 2009, 17:35

Oczywiście, że dostaniesz takie karty dźwiękowe, procesory gitarowe też. Sam używam urządzeń działających przez USB, opóźnień nie ma, jakość zacna.

Proponuję, żebyś upewnił się, że w komputerze jest sporo pamięci RAM (2GB) i jedna bardzo ważna rzecz: czy zasilacz ma na kablu tłumik zakłóceń, taką bombeczkę. Jak nie, to przekonasz się szybko, że będziesz nagrywał korzystając z baterii laptopa, tak siecze zakłóceniami zasilacz impulsowy...

NiecnyKsiaze
 
Posty: 8470
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Postautor: panprzemyslaw » 20 lut 2009, 21:13

Dzięki :)

Co do ramu to będę oscylował wokół HP paviliona wiec pewnie na 4gb sie zdecyduje :)

A ten tłumik zakłóceń, jeżeli juz będzie - trzeba wtedy grać z dala od laptopa po prostu i da się jakoś to pogodzić czy lepiej jednak odłączyć?

panprzemyslaw
 
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2008, 20:59

Postautor: wjpl » 20 lut 2009, 21:37

Jak jest tłumik to nic nie musisz robić. Ja raz wymieniałem wtyczkę w zasilaczu, odcinając go, i niemile się rozczarowałem podłączając laptopa na próbie pod kolumnę :D Słychać burczenie i po odłączeniu zasilacza znika, ale wystarczy założyć pierścień z ferromagnetyku wyjęty ze starego komputera niedaleko końcówki, przymocować taśmą izolacyjną i zakłócenia znikają :)
Ale na 99% będziesz miał tłumik w zasilaczu.

wjpl
 
Posty: 191
Rejestracja: 17 kwie 2008, 21:32

Postautor: NiecnyKsiaze » 20 lut 2009, 22:07

Właśnie w HP łajzy nie dają tłumika. A akurat zapomniałem sobie założyć ferrytu do zasilaczowego kabla ;)

panieprzemysławie: Jeśli będzie zakłócać, to niestety skutecznie wszystko. Mnie szczególnie w magiczny sposób te zakłócenia wychodzą np. w piecu basowym, połączonym UWAGA z Line Out pieca do miksera (zakłócenia jakby wracały po kablu do wzmacniacza!), zakłócają też single w gitarze. Jak muszę mieć czyste sygnały, to przechodzę na baterię... odłączając zasilacz od sieci. Może ten ferryt pomoże...

NiecnyKsiaze
 
Posty: 8470
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Postautor: panprzemyslaw » 21 lut 2009, 0:24

Dzięki za porady :)

A tak całkowicie odcinając się od tematu zakłóceń- Moglibyście podsunąć mi kilka atrakcyjnych modeli kart dźwiękowych zewnętrznych?
Jeżeli chodzi o ten sprzęt to jesem całkowicie zielony...

panprzemyslaw
 
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2008, 20:59

Postautor: NiecnyKsiaze » 21 lut 2009, 8:04

Było o tym sporo obok. Podam kilka typów:

Karty muzyczne USB:
M-Audio: http://www.m-audio.com/index.php?do=pro ... interfaces
E-MU: http://www.emu.com/products/welcome.asp?category=610&
Behringer BCA-2000
Behringer UCA-202: niższa jakość (16-bit), za to pasuje do każdego sprzętu z łączami audio cinch (miksery)

Procesory gitarowe + karta muzyczna USB
Line6 POD Studio UX1 i UX2 (Toneport)
Line6 POD XT, POD XT Live, POD X3
Boss GT-10
M-AUDIO Black Box

NiecnyKsiaze
 
Posty: 8470
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Postautor: panprzemyslaw » 01 mar 2009, 20:10

Dzięki ;)

Tak sobie pomyślałem że póki jeszcze laptopa nie mam to mogę sobie równie dobrze taką kartę podpiąć do komputera stacjonarnego.

Znalazłem taki miły gadżet:

http://novamusic.pl/index.php?cPath=32_37

jest tylko jeden problem - mój kompuer stacjonarny to athlon 1700+ i aż 768 mb ramu. Opóźnień chyba nie uniknę i powinienem dokupić RAM...
Czy to wystarczy?

panprzemyslaw
 
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2008, 20:59

Postautor: NiecnyKsiaze » 01 mar 2009, 20:32

RAM jest kluczowy. Niestety, także dysk potrafi spowalniać. Mam procesor Centrino Duo 1.7 GHz, 1 GB RAM (mało) i w czasie nagrywania w projekcie z uwaga: 25 ścieżkami - procesor jest wykorzystany w maksimum 25%, za to projekt się tnie, bo dysk zabałaganiony i nie wyrabia...

NiecnyKsiaze
 
Posty: 8470
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Postautor: panprzemyslaw » 02 mar 2009, 0:02

O dysk akurat się nie obawiam bo jakieś 2 tygodnie temu kupiłem nowego WD 400 GB. Zastanawiam się tylko czy przy obecnym ramie będę w stanie grać bez opożnien (póki co nie planuję nagrywać)...

kości 2 gb zawsze kolejny wydatek...

panprzemyslaw
 
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2008, 20:59

Postautor: Franky » 09 mar 2009, 23:01

Wbiję się w temat panaprzemysława bo dokładnie precyzuje problem gitara-> ???????->laptop
Niecny rzucił kilka ciekawych propozycji dla posiadaczy laptopów.
Jest to jednak trochę za bogata propozycja ;). Ja rozważam coś prostego - interfejs wyłącznie gitarowy i oprogramowanie na laptopie.
Mianowicie Gitara->
coś takiego:
Behringer UCG 102
http://www.allegro.pl/item574368055_beh ... _24_h.html
albo np:
M-AUDIO Jamlab
http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Gita ... amlab.html
->Laptop+Reaper z podpiętymi wtyczkami np. Amplitube2 czy innymi temu podobnymi.
Mam w sumie niezłego laptopa (jak wróci z serwisu hehehe) Ram 4 GB nowy szybki dysk 250 GB - zewnętrzny dysk 500GB na archiwum, procek pewnie będzie wymieniany więc nie wiem na czym stanie....
Potrzebny tylko jakiś prosty, niedrogi i pewny interfejs na USB - co myślicie o tych dwóch wymienionych, a może coś innego...

aaaaaa jeszcze ważna sprawa... żona nie zauważy małego interfejsa hehehe mikser dostrzeże na 100%.
Franky

Franky
 
Posty: 103
Rejestracja: 10 lis 2008, 11:40
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: WilK » 09 mar 2009, 23:09

Toneporta jakiegoś.
Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.

WilK
Zasłużony
 
Posty: 8868
Rejestracja: 30 cze 2007, 17:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Postautor: NiecnyKsiaze » 09 mar 2009, 23:47

To chyba używanego, bo nowe POD Studio bardzo podrożały (kurs walut).

NiecnyKsiaze
 
Posty: 8470
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Postautor: Franky » 10 mar 2009, 14:46

No niestety przespałem w tym zakresie niski kurs.
Najtańszy z rodzinki Line 6 POD Studio GX kosztuje już 450 zł. Dwa razy drożej od Behringera UCG 102.
Pytanie czy warto....
Franky

Franky
 
Posty: 103
Rejestracja: 10 lis 2008, 11:40
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Owczar » 10 mar 2009, 14:56

moim zdaniem jest wiecej niz dwa razy lepszy od tego behringera :)

Owczar
 
Posty: 929
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:47
Lokalizacja: Zduńska Wola

Następna

Wróć do Nagłośnienie oraz home recording

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości