MagazynGitarzysta.pl      Logowanie | Odzyskiwanie hasła | Rejestracja
magazyn gitarzysta
warsztat sprzęt ludzie muzyka społeczność magazyn bilety giełda forum
Strona główna Regulamin * FAQ    * Szukaj    * Użytkownicy
Zaloguj  :: Rejestracja   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Obecny czas: 11 Wrz 2010 03:54

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gitara do 2500
PostWysłany: 20 Lut 2010 15:30 

Dołączenie: 22 Sty 2009 01:00
Witam forumowiczów. Jako, że jestem gitarzystą (grajkiem? :D ) raczej akustycznym i pojęcie o gitarach elektrycznych mam średnie, więc chciałbym się do Was zwrócić o pomoc. Otóż chciałbym skompletować przyzwoity zestaw, czyli piecyk + gitarka (chyba że coś jeszcze potrzebne?). Na początek może powiem jakie brzmienie mnie interesuje. Otóż podoba mi się brzmienie Mike Oldfielda, Santany, czy np. Joe Satrianiego z utworu Always with me, always with you. Każdy z w/w panów ma inną gitarę Oldfield - Fender Stratocaster, Santana - ee PRS 8) , a Satriani Ibanez. Interesują mnie raczej spokojne utwory.

To teraz odpowiem na obowiązkowe pytania :)
- Ile możesz przeznaczyć na kupno gitary.
Powiedzmy, że do 2000 - 2500zł. Mogę się zastanowić nad innymi przedziałami cenowymi, gdy gitara będzie naprawdę tego warta, ale bez przesady.
- Czyś nowy/a w tym sporcie, czy biegasz po gryfie wyczynowo (ile grasz).
Gram na akustyku głównie fingestyle, trochę improwizuję, ale nie latam po gryfie :P
- Chcesz używaną gitarę czy nową.
Wolałbym nową, chociaż nie wykluczam używanej.
- Co chcesz grać.
Klimaty głównie Oldfielda, trochę Santany, spokojna muzyka...
- Czy masz jakieś dodatkowe preferencje.
Być może się wyłonią jak mnie trochę nakierujecie w temacie.
- Czy masz zamiar kupować przez internet.
Nie wykluczam.
- jaki masz piec (jeśli masz)
Nie mam pieca, ale myślałem nad Roland Cube30x
- preferowane drewno (jeśli masz preferencje)
Nie mam.
- decha (semi-hollow body, hollow body, solid body...)
Taka jak Fender Stratocaster lub Gibson Les Paul :)
- preferowany układ przetworników (jeśli wolisz np. HH od SHH), ich rodzaj/model i tak dalej.
Nie dotyczy.

Ostatnio edytowany przez maestropl 20 Lut 2010 22:12, edytowano w sumie 2 razy

Temat postu: Re: Gitara do 2500
PostWysłany: 20 Lut 2010 19:42 

Dołączenie: 07 Lis 2009 10:16
Miejscowość: Wrocław
Tak gwoli ścisłości to Santana gra na PRSie.

PostWysłany: 20 Lut 2010 20:29 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 25 Gru 2009 16:46
Miejscowość: Bydgoszcz
http://www.allegro.pl/item923607522_prs ... _nowy.html
http://www.allegro.pl/item925761558_fer ... 80_te.html - myślę, że można by się było jeszcze trochę potargować, szczególnie, że te progi nie są w najlepszym stanie

PostWysłany: 20 Lut 2010 21:47 

Wstyd przyznać, ale byłem pewien, że na Gibolu :shock: No ale cóż - człowiek uczy się całe życie :D

Ciekawe propozycje Zuzu. Mógłbyś mi powiedzieć która z tych gitar byłaby bardziej uniwersalna? Podaję próbkę brzmienia, które też do mnie przemawia.

http://www.youtube.com/watch?v=NR7GsndrMm8
Tak na marginesie co to za gitara?

PostWysłany: 20 Lut 2010 21:58 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 19 Wrz 2008 18:32
Miejscowość: WlKp
ta gitara to LTD Viper 400
mówi się że najbardziej uniwersalne gitary są z układem przetworników H-S-S -stratocaster ma S-S-S a PRS ma H-H
jak chcesz coś mocniejszego pograć to przydałby się humbucker chociaż jeden pod mostem np.
jest wyjście że możesz kupić humbucker wielkości singla :)

PostWysłany: 20 Lut 2010 22:08 

Ok rozumiem. Co w takim razie możecie polecić z układem HSS? Chyba, że faktycznie wsadzić jeden humbucker do Fendera...
Ten koleś co go podlinkowałem ma jeszcze Fendera Stratocastera. Wychodzi na to że najbardziej uniwersalne rozwiązanie to mieć dwie gitary :D

PostWysłany: 20 Lut 2010 22:38 
Awatar użytkownika

Z tych dwóch, które podałem bardziej uniwersalny jest ten PRS. Kumpel ma ten sam model i można na tym ukręcić prawie wszystko (jak ktoś bardzo chce to nawet metal). Jeżeli interesują Cie Fendery to polecam rozglądać się za modelem Highway One. Zawsze możesz rozejrzeć się również za MiM-em z tym układem H-S-S i wymienić w nim pick-upy na coś porządniejszego, bo te podstawowe są średnie.

Aha w poprzednim poście zapomniałem dodać żebyś odpuścił sobie raczej tego Rolanda. Polecam coś takiego http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w ... ange-cr30r lub http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w ... e/crate-v5 w zależności od potrzeb.

PostWysłany: 20 Lut 2010 22:59 

Wielkie dzięki Panowie, dzięki Wam już lepiej ogarniam temat :D
PRS ma HH - nie będzie za ostry? I co to za otwór w pudle (jak w elektrykach jazzowych czy coś w tym stylu)? Sklepowy nie ma takiego otworu http://www.fxmusic.pl/oferta/pro318.html .

Co do lampy - fajna sprawa, ale te 5w to trochę mało. Ten Orange CR30R jest tańszy od rolanda, czyli nawet lepiej. Na piec mam budżet do 1k złotych. Czy ten Orange ma wbudowane efekty? Czy musiałbym dokupić?

Hmm jako, że gram także na akustyku i chciałbym siebie nagrywać to rozważam kupno PODa (czy jak to się tam zwie). W związku z tym mam pytanie: Czy taki POD nadaje się zarówno do akustyka i elektryka, czy to się kupuje osobno dla danego typu gitary? Bo wykombinowałem że będę mógł podłączyć do tego elektryka i siebie nagrać i np. podłączyć mikrofon i nagrać akustyka. Dobrze kombinuję?

PostWysłany: 20 Lut 2010 23:13 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Wrz 2007 15:11
Cytuj:
PRS ma HH - nie będzie za ostry

To akuratnio nie wplywa na ostry i lagodny ;> W odroznieniu od singlowych bedziesz mogl przyloomcic tak, ze kowbjom w teksasie kapelusze pospdaja;)A lagodnie to baj difolt czyt. clean vel crunch i spokojna artykulacja.
Jako, ze sam gram na semi-hollow <tyle ze G-sona> moge powiedziec, ze wyciecia w pudle rowniez nijak sie maja do szerzej pojetego genre. Powiem tak wiecej gadania z drewna i warto podbic srodek i trebble na piecyku.
Rozni sie do od guitarry bez takowego wyciecia tym iz mozna zagrac akustycznie jesli masz taka wole a nawet dac koncert unplugged z uzyciem majkrofonu. Mozna na takiej guitarze zagrac rowniez heavy-mega-ultra.
Dla porownania jazz'owki z reguly maja relatywnie grubsze pudlo i z reguly jeden singielek rzadziej humb pod gryfem. Co daje ci przy przlaczniczku trojpozycyjnym mozliwosc podszycia sie pod guitarke jazzowa w razie checi.
Ot tyle.

pozdrawiam
tomasz

-Pewnej nocy przysnil mi sie John Lennon i powiedzial "Zostan gitarzysta"
-Wierzysz w sny?
-Nie we wszystkie.. Lennon snil mi sie dosc czesto. Mowil np.: "Zostan gornikiem" Zostan slusarzem" ale tamte sny mi sie nie podobaly.

PostWysłany: 20 Lut 2010 23:54 
Doradca
Awatar użytkownika

Dołączenie: 19 Sie 2008 23:16
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
http://allegro.pl/item926039162_ibanez_ ... japan.html
...ale trzeba by stargować za 2500, ewentualnie wziąć bez futerału. Brzmienie a'la PRS/Gibson SG, wklejony klonowy gryf + body jak z Les Paula, bardzo uniwersalna gitarka. Dorobić rozłączanie cewek w jednym/dwóch humbach (groszowa sprawa) i masz na maksa uniwersalne, super brzmiące wiosło.

A swego czasu Santana grał na japońskich Yamahach SG, podobny kształt i parametry brzmieniowe jak Artisty właśnie.
http://uk.yamaha.com/en/news_events/mus ... SGguitars/ - żeby nie być gołosłownym ;)

Ibanez Artist AR100 '80 => Dunlop Crybaby => DevilToy DCO => T-Rex Mudhoney => Laney VC15

...i basik Fame CS4 do tego.

PostWysłany: 21 Lut 2010 01:04 
Awatar użytkownika

Do tego Orange dokup sobie jakiegoś overdrivea, np. coś takiego:
http://www.allegro.pl/item924488461_boss_bd_2.html
Dobra cena. Myślę, że powinieneś być zadowolony =)

PostWysłany: 21 Lut 2010 01:15 

Tylko kwestia tego, czy brać w ciemno z Allegro. Trochę to kasy jest, a na ogranie mam za daleko :roll:

PostWysłany: 21 Lut 2010 01:19 
Doradca
Awatar użytkownika

Dołączenie: 19 Sie 2008 23:16
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
http://allegro.pl/item919931456_ibanez_ ... japan.html
Tutaj masz niższy model z Wa-wy, gryfy i typ drewna wsadzony taki sam, Artisty różniły się głównie osprzętem i wszelkimi upiększeniami typu macicoperłowe znaczniki i takie tam ;) Do Wa-wy pewnie masz bliżej niż na Śląsk, naprawdę warto wsiąść w pociąg, przejechać się i jak Ci podpasi kupić ten wyższy model (sam mam dokładnie taki sam, + rozłączane cewki dorobione), nie zawiedziesz się. O jakieś wady ukryte etc. nie masz co się martwić, bo to typowo japońska zegarmistrzowsko precyzyjna robota.

Ibanez Artist AR100 '80 => Dunlop Crybaby => DevilToy DCO => T-Rex Mudhoney => Laney VC15

...i basik Fame CS4 do tego.

PostWysłany: 21 Lut 2010 02:02 

Do wawy mam równie daleko jak na śląsk :) Jestem z lubuskiego...

Powiem szczerze, że ten PRS też mi się podoba, także sam nie wiem Ibanez czy PRS?

PostWysłany: 21 Lut 2010 18:04 

Mogę kupić PRSa Customa w rzekomo idealnym stanie - jak nowy za 2200zł. Proszę o doradzenie co byłoby lepszym wyborem. Ten PRS, czy w/w Ibanez. Wizualnie bardziej mi podchodzi PRS, ale oczywiście nie to jest najważniejsze.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości