|
|
|
|
|
Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy)
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Matt_21
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 15 Mar 2010 10:10 |
|
Dołączenie: 06 Mar 2010 20:25 Posty: 6
|
|
| Góra |
|
 |
|
Seth_Coen_69
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 15 Mar 2010 14:37 |
|
Dołączenie: 20 Paź 2009 23:40 Posty: 383
|
|
Musisz wziąć kogoś kto gra na gitarze, żeby dla ciebie tą gitarę sprawdził, bo przy tak niskich kwotach jak nie sprawdzisz gitary to masz spore szanse na kupienie gitary wadliwej.
|
|
| Góra |
|
 |
|
diepotato
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 15 Mar 2010 16:26 |
|
Dołączenie: 15 Mar 2010 00:50 Posty: 3
|
A gdybym zainwestowała więcej, w lepszą jakościowo* gitarę, czy w czasie nauki nie zniszczyłabym jej za bardzo? Czy poczekać, aż będę bardziej doświadczona? *do 600 pln @edit jestem dziewczyną, więc nie może być wielka i ciężka ; l
|
|
| Góra |
|
 |
|
Maudus
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 15 Mar 2010 18:23 |
|
Dołączenie: 09 Sie 2009 18:19 Posty: 398 Miejscowość: Opole
|
Proponowałbym założenie tematu w "Kupujemy gitarę klasyczną/akustyczną", ale mniejsza o to. Gitarę podczas grania, nawet nauki, trudno jest zniszczyć, chyba, że nawalasz nią o ścianę, albo coś... edit: przepraszam, pomyliłem się, nie chciałem 
Ostatnio edytowany przez Maudus, 16 Mar 2010 23:24, edytowano w sumie 1 raz
|
|
| Góra |
|
 |
|
Seth_Coen_69
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 16 Mar 2010 14:18 |
|
|
|
Maudus, niby dlaczego elektryczną? Wyraźnie napisała, że chce pudło.
diepotato, gitara to rzecz, jak będziesz dbać, to nie zniszczysz. Kup najdroższą na jaką cię stać, tanie gitary to często kiepskie gitary, zwiększając cenę zwiększasz szansę, że kupisz coś lepszego.
|
|
| Góra |
|
 |
|
pietrek
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 16 Mar 2010 15:34 |
|
Dołączenie: 27 Lis 2009 23:31 Posty: 130
|
|
A uczyć się trzeba używajac dobrych " narzędzi", jak kupisz jakiś shit, który nie "gada" i nie stroi a palce bolą, możesz sie szybko zniechęcić, bo stwierdzisz ,że coś nie wychodzi
|
|
| Góra |
|
 |
|
piter0677
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 17 Mar 2010 15:34 |
|
Dołączenie: 17 Mar 2010 15:25 Posty: 41
|
|
pietrek2004 a da się uczyć grać na gitarze bez bólu? nie. musi boleć. i właśnie najlepiej jest dać sobie porządnie w kość na początku, założyć struny z 11 żeby wyrobić palce [przejść katorgę łapania prostych chwytów].. a potem będzie coraz lżej.
ja tam jestem zdania, że jak ktoś zaczyna to czy na 'guildzie' czy na innej gitarze to i tak nie zabrzmi. najpierw trzeba opanować technikę.. usłyszeć dźwięk.. pograć dwudźwięki i trójdźwięki ze zrozumieniem.. bo klepanie akordów na bicie to chyba strata czasu. ale na pewno nie polecam nauki na instrumentach poniżej 400-500 zł to fakt. chociaż są wyjątki.. jeśli ktoś ma szczęście. mam znajomego który kupił fajną czarną gitarke [nie pamiętam firmy] za śmieszną cenę 250 czy 300 zł.. i grała całkiem fajnie.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Seth_Coen_69
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 17 Mar 2010 16:39 |
|
|
|
pietrek nie pisał, że na drogiej gitarze palce nie bolą. Ale faktem jest, że droższe instrumenty są wygodniejsze i przyjemniejsze w grze, działa to również na podświadomość, że masz 'lepszy' instrument, a nie 'jakiś shit'. Co do strun to ja uczyłem się grać na 0.012, szybciej się palce wyrabiają i szybciej przestają boleć, a cieńsze struny bardziej 'tną', no ale fakt, boli mniej, ale dłużej. No i na grubych strunach ciężej się nauczyć barów, ale to już zależy od jednostki, ja z tym problemu nie miałem.
|
|
| Góra |
|
 |
|
pietrek
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 17 Mar 2010 18:36 |
|
|
|
Wiadomo, boleć musi, ale jeśli sprzęt brzmi dobrze to jest motywacja, mimo bólu. Inaczej gitara może za chwilę wylądować w kącie albo jakiejś szopie na łopaty i grabie i po całej zabawie. A dawanie sobie w kość bez choćby odrobiny przyjemności z tego co się robi to po prostu czysty masochizm. Tak ,że , reasumując- jednak jakieś brzmienie, i.t.d. taka gitara posiadać powinna.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Procesja
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 19 Mar 2010 18:51 |
|
Dołączenie: 15 Lut 2010 22:15 Posty: 8
|
|
Stroić musi, a brzmienia pr0 gitarzystów nie wyciągnie się wiadomo. Nie zapomne chyba nigdy ja miałem gitarę za 120 zł która stroiła, ale nie brzmiała i mnie jej dźwięk delikatnie mówiąc denerwował. I tą gitarę raz pokazałem znajomy który ma kilkuletni staż, jak na niej zagrał, stwierdziłem że nawet nie potrafię szarpać strun. Ta artykulacja, dynamika, vibrato i w ogóle feeling... cudo, dlatego uważam że tutaj liczy się serce i technika, a nie klasa instrumentu. Oczywiście nigdy nie wyciągnie się w tanich gitarach brzmienia jak w gitarach profesjonalnych, ale i tak można siać magią. Spec z byle syfu zrobi cudo, a adept nie osiągnie w połowie nawet 1/10 tego co mistrz.
|
|
| Góra |
|
 |
|
pietrek
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 19 Mar 2010 22:27 |
|
|
|
Gitara sama nie zagra, choćby była z najwyższej półki. Im wiecej zdobywasz umiejętności tym więcej walorów jestes w stanie z niej wydobyć. Ale jak mówi stare przysłowie : Z g.... bata nie ukręcisz. Dlatego jakieś minimum być musi. Żeby nabrać apetytu, a nie zdegustować się na wstępie. A apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jak już jest...
|
|
| Góra |
|
 |
|
piter0677
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 24 Mar 2010 12:00 |
|
Dołączenie: 17 Mar 2010 15:25 Posty: 41
|
|
hej.. wczoraj zmieniłem sobie struny na grubsze 12-54 .. i konieczna była regulacja krzywizny gryfu. postanowiłem napiąć gryf.. a że robiłem to pierwszy raz to trochę się obawiałem. i właśnie.. przy pierwszym obrocie coś wręcz trzasnęło i ciężko bardzo szło [jakby trzask drzazg.. coś takiego], ale gdy robiłem następny obrót to już wszystko było ok. regulacja robiona była na spuszczonych strunach oczywiście. czy to normalne? dodam że akcja strun znacznie spadła, nic nie brzęczy, brzmienie gitary podbiło się niesamowicie. po uderzeniu w e6 dźwięk wręcz zmienia się w flażolet. no i wygoda gry .. trochę tylko mnie irytuje ten trzask co się pojawił przy regulacji. na 12 progu mam na e6 lekko ponad 2 mm...
Ostatnio edytowany przez piter0677, 24 Mar 2010 16:05, edytowano w sumie 1 raz
|
|
| Góra |
|
 |
|
woj74
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 24 Mar 2010 12:26 |
|
Dołączenie: 07 Maj 2008 15:44 Posty: 6368 Miejscowość: Chorzów
|
|
Jeśli pręt naprężył gryf to wszystko ok. A ten trzask to się zdarza. Któraś z ruchomych części pręta przykleiła się do drewna i jak nim ruszyłeś to trzasło.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Seth_Coen_69
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 24 Mar 2010 14:15 |
|
|
|
W kolegi gitarze co jakiś czas muszę prostować gryf, bo ma klasyka na metalowych 0.011. W 7 na 10 przypadków coś trzaska lekko jakby pękało drewno, ale tak jak mówi Woj, dopóki pręt czyni swoją powinność to nic się złego nie stało.
|
|
| Góra |
|
 |
|
woj74
|
Temat postu: Re: Początkujący gitarzyści zadają pytania (my miło odpowiadamy) Wysłany: 24 Mar 2010 14:33 |
|
Dołączenie: 07 Maj 2008 15:44 Posty: 6368 Miejscowość: Chorzów
|
Seth_Coen_69 napisał(a): bo ma klasyka na metalowych 0.011 Pozdrów kolegę 
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
| | |
|